Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Články

Ilustrační obrázek

Na celém území zapršelo, u Pardubic se vyskytla výrazná tromba

V noci na dnešek a během dnešního dne po delší době na celém území zapršelo. Spadlo většinou od 5 do 30 mm srážek, v Chrastavě na Liberecku dokonce až 39,2 mm. Také v samotném Liberci spadlo lehce přes 30 mm srážek. Většina srážek spadla během trvalého deště, ale objevily se i bouřky. Nejčastější byly v první polovině noci na úterý v Ústeckém kraji.

Ilustrační obrázek

Kvůli suchu roste riziko požárů, aktivita klíšťat je vysoká

Do Česka v tomto týdnu naplno přišlo letní počasí a s ním i jeho negativní dopady. Kvůli suchu roste především riziko požárů. To dnes ještě zvyšuje čerstvý vítr. Ten se sice o víkendu opět utiší, ale srážky se do konce týdne objeví jen zítra na jihu území.

Ilustrační obrázek

Sezona bouřek začíná, na Moravě dnes bouřky doprovodily i kroupy

Dnes jsou v Česku pozorovány v letošním roce první významnější bouřky. Odpoledne se vytvořily na úplném jihu Čech, častěji potom na Moravě a později i ve Slezsku. Vůbec nejsilnější bouřkové jádro bylo hlášeno na jihu Moravy nedaleko Kyjova.

Ilustrační obrázek

Vyskytly se i sněhové bouřky, na zasněžené dálnici se srazilo 36 aut

Dopoledne přes naše území začala přecházet podružná studená fronta. Tu doprovází tenké pásmo vydatného sněžení. Na několika místech se objevily i bouřky. Několik blesků uhodilo v Libereckém kraji, v Praze, na Vysočině a západě Moravy.

Ilustrační obrázek

Silná tornáda na Sicílii smetla několik domů a vyžádala si jednu oběť

Evropu dnes dopoledne zasáhla zřejmě nejsilnější tornáda od události na jižní Moravě. Hned na dvou místech se spustila dnes dopoledne během silných bouřek na jihovýchodě Sicílie. První zasáhlo část města Modica, kde způsobilo rozsáhlé škody.

Ilustrační obrázek

Nádherná podívaná u Barcelony, blesky ozařovaly dvě vodní smrště

Včera se v západním Středomoří vyskytovaly četné bouřky. Všechny bouřky zůstaly nad mořem a tak nepůsobily škody, ale naopak se postaraly o nádhernou podívanou. Z Barcelony bylo večer možné pozorovat četné blesky nad mořem a kolem 20:00 se dokonce ze základny bouřkového oblaku spustily v jeden čas dvě vodní smrště.

Ilustrační obrázek

U italského Janova spadlo za den 926 mm srážek, ve Středomoří uhodilo přes čtvrt milionu blesků

Vydatné deště včera zasáhly sever Itálie. Vlhký a teplý vzduch ze Středozemního moře sem přinesl intenzivní bouřky, které se na pobřeží neustále obnovovaly na stejném místě. Vůbec nejvydatnější bouřky se vyskytly kolem Janova. V italské obci Rossiglione (zhruba 25 km od Janova) spadlo za pouhých 15 hodin 808 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Na severu Německa hlášeno tornádo, zranilo sedm lidí

Na severu Německa ve městě Kiel se včera před 18:00 dokonce utvořilo tornádo, které se postupně dostalo i nad město, kde způsobilo značné škody. Vyvrátilo několik stromů, poškodilo střechy domů a v hustě obydlené oblasti bohužel zranilo nejméně 7 lidí z toho 4 vážně.