Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne a večer často přeháňky, déšť a bouřky i s vydatnými srážkami

Články

Ilustrační obrázek

Nádherná podívaná u Barcelony, blesky ozařovaly dvě vodní smrště

Včera se v západním Středomoří vyskytovaly četné bouřky. Všechny bouřky zůstaly nad mořem a tak nepůsobily škody, ale naopak se postaraly o nádhernou podívanou. Z Barcelony bylo večer možné pozorovat četné blesky nad mořem a kolem 20:00 se dokonce ze základny bouřkového oblaku spustily v jeden čas dvě vodní smrště.

Ilustrační obrázek

U italského Janova spadlo za den 926 mm srážek, ve Středomoří uhodilo přes čtvrt milionu blesků

Vydatné deště včera zasáhly sever Itálie. Vlhký a teplý vzduch ze Středozemního moře sem přinesl intenzivní bouřky, které se na pobřeží neustále obnovovaly na stejném místě. Vůbec nejvydatnější bouřky se vyskytly kolem Janova. V italské obci Rossiglione (zhruba 25 km od Janova) spadlo za pouhých 15 hodin 808 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Na severu Německa hlášeno tornádo, zranilo sedm lidí

Na severu Německa ve městě Kiel se včera před 18:00 dokonce utvořilo tornádo, které se postupně dostalo i nad město, kde způsobilo značné škody. Vyvrátilo několik stromů, poškodilo střechy domů a v hustě obydlené oblasti bohužel zranilo nejméně 7 lidí z toho 4 vážně.

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2021

V polovině srpna jsme vyhlásili soutěž o nejlepší bouřkové fotografie roku 2021 pořízené na území České republiky nebo Slovenska. Níže vám přinášíme výsledky soutěže a ukázky krásných bouřkových fotek z letošního roku.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech se ráno vyskytl výrazný roll cloud

Včera se na východě Francie zformovaly bouřky, které celou noc postupovaly přes Německo dále na východ k našemu území. Dnes ráno dorazily i na západ Čech. Při přechodu bouřek se zformoval na jejich čele i tzv. roll cloud (ustálený překlad do češtiny zatím neexistuje).

Ilustrační obrázek

Světově unikátní záběr stuhového blesku se podařilo zachytit nad Brnem

Jakýmsi poddruhem čárového blesku je potom vzácný blesk stuhový. V tomto případě jde o blesk, který má podstatně větší šířku kanálu, než má typický čárový blesk, v ideálním případě můžeme sledovat dokonce drobné mezery mezi jednotlivými sousedními kanálky daného blesku.

Ilustrační obrázek

Pošlete bouřkovou fotografii z letošního roku a vyhrajte oblíbený tablet

Letos zažíváme jeden z nejbouřlivějších roků za několik let. Podařilo se vám v letošním roce bouřku zachytit nebo dokonce vyjíždíte fotografovat bouřky jako lovec? Zúčastněte se dalšího ročníku soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2021.

Ilustrační obrázek

V bouřkách na západě spadlo i přes 50 mm srážek

Včera večer se u nás začaly tvořit velmi silné bouřky. Jako první zasáhly Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Nejvíce škod způsobily v Karlovarském kraji. V Aši spadlo včera až 58 mm srážek. Přívalový déšť v Ašském výběžku zaplavil řadu míst.

Ilustrační obrázek

Uhodilo přes 50 000 blesků, bouřky vyvracely stromy a stoupají řeky

Včera se u nás opět začaly tvořit velmi silné bouřky. Jako první udeřily na jihu Čech. V Českých Budějovicích způsobily značné škody. Padaly zde kroupy o velikosti až 4 cm a silný vítr ve městě vyvrátil stovky stromů.