Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Články

Ilustrační obrázek

Bouřky opět přinesly tisíce blesků a dokonce slabé tornádo

I dnes se Českem prohnaly bouřky. První k nám dorazily z Německa na západ a jihozápad Čech. K večeru se rozšířily i dále na východ. Přes Vysočinu dorazily až na střední Moravu, kde se rozpadly. Vydržely tak ještě o něco déle než čtvrteční bouřky.

Ilustrační obrázek

Při sněhových bouřkách u nás uhodilo přes 500 blesků, další bouřky dorazí v pátek

Včera večer a v první polovině noci se u nás vyskytly poměrně vzácné sněhové bouřky. Celkově u nás dle sítě Blitzortung.org uhodilo 538 blesků. Nejvíce se jich vyskytlo v pásu od Karlovarského kraje přes Prahu a Vysočinu až po jihozápad Moravy.

Ilustrační obrázek

Druhá polovina října přinesla nebývale vysoký počet bouřek do západní Evropy

Ve druhé polovině října jsme mohli zaznamenat hned několik vln bouřek, které se vyskytly v západní Evropě. Nejvíce zasažená byla Francie, kde byla dne 23. 10. registrována i dvě tornáda. První vlna výraznějších bouřek zasáhla Francii dne 20. 10. v odpoledních a večerních hodinách.

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2022

Na konci července jsme vyhlásili soutěž o nejlepší bouřkové fotografie roku 2022 pořízené na území České republiky nebo Slovenska. Níže vám přinášíme výsledky soutěže a ukázky krásných bouřkových fotek z letošního roku.

Ilustrační obrázek

V Jeseníku nad Odrou bouřka lámala stromy a poničila střechy, mohlo jít o slabé tornádo

Vážné škody po sobotní odpolední bouřce hlásí Jeseníku nad Odrou v části Hrabětice (na Novojičínsku). Mezi 14. a 15. hodinou se zde přehnal okraj bouřky, při kterém se vyskytl velmi silný vítr. Ten strhával střešní tašky, lámal stromy a lidem ze zahrad odnášel předměty.

Ilustrační obrázek

Co je potřeba ke vzniku bow echa?

Bow echo bývá spojeno se squall line (SQL), což je druh mezosynoptického konvektivního systému, který tvoří víceméně lineárně uspořádané konvektivní bouře. Tato linie bouřek bývá dlouhá 100 km a více.

Ilustrační obrázek

Západní polovinu Čech zasáhly velmi silné bouřky

Včera k večeru se u nás začaly tvořit velmi silné bouřky. Některé z nich vykazovaly i znaky supercel. Vůbec největší kroupy přinesla bouřka na jihu Čech ve Volyni, kde dosáhly až 5 cm. Tato bouřka naštěstí rychle zanikla.

Ilustrační obrázek

Nad Prahou se vyskytl výrazný roll cloud

Dnes ráno se na Plzeňsku zformovaly silné bouřky. V Rokycanech padaly až 2 cm kroupy. Na několika místech Plzeňského kraje vyjížděli hasiči i k polámaným stromům. Následně bouřka pokračovala směrem na Prahu, kde již částečně zeslábla.

Ilustrační obrázek

V Polabí byla v pondělí pozorována menší supercela

Včera se hlavně v severní polovině Čech vyskytovaly přeháňky a někde i zabouřilo. Zajímavá byla večerní bouřka, která vznikla severně od Prahy v Polabí a postupovala dále na východ. Podle radarových záznamů vykazovala rotaci a jednalo se tak o slabou supercelu.