Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Inverzní oblačnost - jak poznat, kdy se rozpustí

V těchto dnech se většinou po ránu ve středních a nižších polohách probouzíme do oblačného, pošmourného a mlhavého počasí. To způsobuje tlaková výše, díky které vzniká teplotní inverze. Běžně teplota s výškou klesá, ale při teplotní inverzi je tomu obráceně (do údolí se nahromadí studený vzduch, protože je těžší, a ve výšce je teplý vzduch). Rozlišujeme přízemní a výškovou inverzi. Zde se věnujeme přízemní.

Inverzní oblačnost

S inverzí teploty vzduchu je spojená nízká oblačnost a mlhy (závisí na poloze pozorovatele). Z nízké oblačnosti srážky nevypadávají.

Inverzní oblačnost

Čísla na obrázku označují:
1 - na kopci (na horách) panuje slunečné a teplé počasí - teplota oproti údolí zde může být až o 15°C vyšší.

2 - na tomto místě se nacházíme přímo v oblačnosti - je zde mlha, malá dohlednost a velice vlhko. Většinou je tato vrstva ve výšce od 500 m do 800 m.

3 - v údolí je zataženo, sucho a středně dobrá dohlednost. Nebezpečí představuje hromadící se smog, neboť vzduch nestoupá (nevyměňuje se) a zůstává stále v údolí (ve městě).

Kde a kdy vznikne
Inverzní oblačnost nejčastěji vzniká v podzimních a zimních měsících, kdy je sluneční svit slabší a nestačí na dostatečné prohřátí zemského povrchu. Počasí v dané oblasti musí být pod vlivem tlakové výše, kdy je jen slabé proudění vzduchu. Největší pravděpodobnost vzniku je v údolích a kolem řek - takovým místem v Česku je třeba Plzeň. Celkově se v Česku častěji vyskytuje nízká oblačnost nad Čechami než nad Moravou. Čechy mají totiž více kotlovitý tvar než Morava.

Kdy se rozpustí
Posoudit přesně, kdy se rozpustí nízká oblačnost a rozruší inverze, je obtížné. Pokud se ráno probudíte a je hustá mlha, která se udrží po celé dopoledne, jasné počasí už očekávat ani odpoledne nemůžeme. Pokud se ovšem mlha během dopoledne začne jakoby zvedat a v oblačnosti začne být patrná její nejednotvárnost, oblačnost se zřejmě odpoledne rozpustí a bude jasno. Není pravidlem, že pokud se jeden den inverze nerozrušila, druhý den bude platit to samé. Pro lepší posouzení sledujte satelitní snímky, na kterých poznáte, kde už se inverze rozpadá. Pokud je v poledne už jen ve vašem městě, určitě se můžete také těšit na slunečné odpoledne.

Fotogalerie

Inverzní oblačnost
Na satelitním snímku je patrná nízká oblačnost. Jen na horách je jasno (pohraničí ČR). Takto mohutná inverze se udrží na většině míst po celý den. Zdroj: CHMI.cz

Inverzní oblačnost
Na satelitním snímku ze 13:00 jsou poslední zbytky inverzní oblačnosti. V následujících hodinách se budou rozpadat (přes celý zbytek dne vydrží jen mohutnější nad Bavorskem). Zdroj: CHMI.cz

Inverzní oblačnost
Nad celou Moravou je jasno, ale v Česku je inverze. Zdroj: CHMI.cz

Inverzní oblačnost
Inverzní oblačnost a vysoká oblačnost nad ní - od západu přichází frontální systém. Zdroj: CHMI.cz

Mlha
Mlha v údolí.

Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.