Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Supercela v Česku u Neratovic - 25.6.2008

Supercela v lokalitě Neratovice – Všetatky okr. Mělník. Pozoroval a článek napsal pan Vojtěch Růžička.

Supercela
Obrázek supercely v Česku dne 25.6.2008

Po několikadenních tropických teplotách se dne 25.6.2008 v 17:20 začala přibližovat k mému bydlišti silná bouřková oblačnost. S přicházející frontovou oblačností jsem začal pozorovat velmi netradiční mrakový útvar, který se moc často v našich podmínkách nevyskytuje. Postup čela bouře byl velmi rychlý a v 17:30 jsem se přesunul na jiné místo pro lepší pozorování. Místo pozorování bylo nad obcí Přívory a bouřková fronta přicházela od západu. Na radarovém obrázku je tato bouře jasně vidět cca 2mm západně od kříže. K aktuálnímu času musíme připočíst dvě hodiny. V 17:30 jsem už jasně rozpoznal, že se jedná o supercelu o průměru cca 6-8km. Dosud největší co jsem kdy v ČR pozoroval. Přímo ukázková supercela se mi ukázala v 17:44. Základna supercely rotovala a tato rotace byla krásně pozorovatelná pouhým okem.

Supercela
Radarový snímek ze 17:30 - červený křížek označuje místo pozorování. Zdroj: ČHMÚ

Supercela
Radarový snímek z 18:00 - červený křížek označuje místo pozorování. Zdroj: ČHMÚ

Celý postup bouře byl velmi rychlý. Kříž označuje přibližné místo mého pozorování. V úžasu jsem pozoroval postup a rotaci základny supercely a byl jsem v plném očekávání, jestli se vytvoří tornádo tzv. tromba. Základna supercely se totiž nápadně začala zužovat. V 17:50 se bouře nacházela přímo nade mnou. A v tu dobu přišel největší náraz větru s průtrží mračen a s velmi silnou bouřkovou aktivitou (viz. následující obrázek detekce blesků). V tuto dobu bylo nebezpečí natolik velké, že jsem se musel schovat do automobilu. Od mého pozorování v 17:44 se supercela přesouvala velmi rychle. V 17:50 jsem zhotovil poslední snímek a pak jsem pozorování musel přerušit. K vytvoření tornáda nedošlo, ale i tak to bylo velmi hodnotné a přínosné pozorování. Srážkový úhrn za tuto frontu činil 40mm. Největší náraz větru 8m/s.

Supercela
Detekce blesků - obrázek znázorňuje blesky od 16:30 do 18:00 Zdroj: ČHMÚ

Co je to supercela?
Supercela je konvektivní bouře tvořená jedinou mohutnou konvektivní buňkou. Silně rotuje kolem své vertikální osy, neboť ji vytváří silný vzestupný proud. Právě v souvislosti s výskytem silných supercel dochází ke vzniku nejničivějších tornád na americkém středozápadě. Navíc je doprovázena intenzivními elektrostatickými výboji a prudkým, vytrvalým přívalovým deštěm mnohdy doprovázeným mohutným krupobitím. Výskyt supercely v Evropě je poměrně vzácný, ale ne neobvyklý.

Fotogalerie

Následující fotografie se váží k článku a pozorování pana Vojtěcha Růžičky. Znázorňují supercelu v jednotlivých stádiích vývoje.

Supercela

Supercela

Supercela

Supercela

Bouřky 25.6.2008 jinde v Česku
Dalším bouřkám v Česku v tento den se věnujeme v samostatných článcích:
Bouřka ve městě Toužim, Bouřka v Plzni, Bouřka ve městě Radim u Kolína, Bouřka ve Sloupnici ve východních Čechách. Ve Smrkovém Týnci (okr. Chrudim) se vyskytlo v 19:45 i tornádo o rekordní síle až F2.

Poděkování
Za článek a krásné fotografie děkujeme panu Vojtěchu Růžičkovi - Bestweb.cz.