Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Česko má za sebou třetí bleskovou povodeň, hrozí další

Během noci spadlo výrazné množství srážek na Šumavě. Po včerejších povodních v Jeseníku a po tragických povodních na severu Moravy se jedná již o třetí bleskové povodně v Česku během pár dní. Předpovědi nejsou zatím vůbec optimistické. Hrozí další bouřky a mohou být ještě silnější. Níže si můžete prohlédnout jednotlivé srážkové úhrny, které povodně způsobily. Vydatné úhrny způsobují bouřky, které se pohybují jen pozvolna a navíc se v těchto oblastech ještě opakovaně generují (tzv. train effect).

Povodně na severu Moravy

Ve středu večer v této oblasti spadlo extrémní množství srážek během krátké chvíle. To se projevilo na horních tocích, které během pár minut zaplavily několik obcí. Na některých místech spadlo i přes 100 mm srážek.

Srážky
Srážky v Česku - jednotlivá čísla ukazují konkrétní srážkový úhrn Zdroj: ČHMÚ

Povodně v Jeseníku

V pátek večer zasáhly i Jeseníky bouřky. Jednalo se o celý bouřkový komplex, který se nad Jeseníky dlouho držel. I když spadlo méně srážek než v předchozím případu, k zaplavení několika obcí srážky stačily a to hlavně díky nasycenosti toků po trvalých deštích ze začátku týdne.

Srážky
Srážky v Česku - ještě vydatnější deště naštěstí zůstaly mimo naše území Zdroj: ČHMÚ

Povodně na Šumavě

V sobotu večer se přihnala bouřka i na Šumavu. Přestože samotná bouřka nijak silná nebyla, toky řek se výrazně zvedly. Srážkově zasáhla velké území a držela se zde dlouhou dobu.

Srážky
Srážky v Česku Zdroj: ČHMÚ

Stavy řek - zde můžete sledovat stavy a průtoky řek v Česku.

Srážky - zde můžete sledovat aktuální srážky v Česku.