Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Ranní mrazy zesílí hlavně od neděle, na hory se chystá další vydatnější sněžení

Již dnes ráno slabě mrzlo hlavně na východě Čech a Vysočině, kde se v noci vyjasnilo. Naopak Šumavu zasypal sníh. Po vydatných přeháňkách tu napadlo od 3 do 15 cm sněhu. Sněžení se vyskytlo i v nižších polohách hor a výrazně tak zkomplikovalo dopravu i na hlavních tazích.

Ilustrační obrázek

Na horách opět sněží, Šumava hlásí pár centimetrů nového sněhu

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta. Po jejím přechodu se dále ochladilo a na horách v polohách nad 1000 m začalo mrznout. Srážky zde tak přešly do sněhových. Těch se nejvíce v ranních hodinách vyskytlo na Šumavě a tak zde řadu míst pokryl čerstvý sníh, většinou do 3 cm.

Ilustrační obrázek

V noci a ráno u nás uhodilo 6 000 blesků, vyskytly se i slabé supercely

V noci na dnešek přes naše území začala přecházet zvlněná studená fronta. Na ní se ve druhé polovině noci začaly tvořit přeháňky a bouřky. Nejčastější byly v centrálním pásu Česka zhruba od Plzně po Ostravu. Jako první začalo bouřit na Plzeňsku. Potom se bouřky rozšiřovaly dále na východ.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu výrazné ochlazení, na horách opět napadne sníh a sněžit může i mimo hory

V novém týdnu nás čeká výrazná změna v charakteru počasí a čeká nás nejdelší souvislé období podprůměrných teplot od druhého lednového týdne. Teploty budou v novém týdnu v průměru o 6 °C nižší, než je v polovině dubna běžné. Nyní jsou naopak o zhruba 8 °C vyšší než je běžné.

Ilustrační obrázek

Letošní březen opět skončil jako globálně nejteplejší, jde o již desátý měsíční rekord v řadě

Březen 2024 se stal globálně nejteplejším březnem v historii měření. Podobnou zprávu jsme o skončených měsících slyšeli už devětkrát za sebou. Ano, opravdu jde už o 10. měsíc v řadě, který je nejteplejší v historii měření pro daný měsíc v roce! Od loňského června tak z celoplanetárního pohledu zažíváme mimořádně teplé období.

Ilustrační obrázek

Sever Evropy hlásí nebývale studený duben, ranní minima klesají k -30 °C

Sever Evropy se v posledních týdnech opět vymyká celkovému počasí v Evropě. Už od října minulého roku tu zažívají sérii teplotně podprůměrných měsíců. Tu narušil až únor a hlavně březen, který zde byl teplotně normální. V dubnu se ale teplotně podprůměrné počasí na sever Evropy vrátilo a to v plné síle.

Ilustrační obrázek

Teplota dosáhla až na 30 °C, vyskytl se u nás nejčasnější tropický den v historii měření

Dnes u nás měříme ještě vyšší teploty než včera. Zhruba na tři čtvrtě stanic se vyskytl letní den s teplotou nad 25 °C. V Praze a blízkém okolí jsou dokonce hlášeny teploty nad 29 °C. A na nejteplejších stanicích zde byl dosažen tropický den. Na stanici Praha-Komořany bylo podle ČHMÚ dokonce 30,6 °C. Jde o nejčasnější výskyt tropického dne na našem území v historii měření.

Ilustrační obrázek

Ve středu nás čeká výrazné ochlazení, ale potom se zase bude oteplovat

V novém týdnu nás v pondělí a v úterý stále čeká mimořádně teplé počasí s letními teplotami. Ve středu se potom výrazně ochladí, ale teploty jen klesnou k normálním hodnotám. V dalších dnech se potom opět bude oteplovat. Celkově bude příští týden teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný.

Ilustrační obrázek

Naskytne se mimořádná příležitost spatřit velmi tenký měsíční srpek

V pondělí 8. dubna nastane nov. Nejvíce se z něj budou radovat v Severní Americe, kde dokonce nastane úplné zatmění Slunce. I když v Evropě z tohoto zatmění nic neuvidíme, přece jen si pro nás Měsíc něco přichystal. Následující večer, 9. dubna, se nám totiž naskytne mimořádná příležitost spatřit opravdu velmi tenký srpek.

Ilustrační obrázek

O víkendu nastoupí vyloženě letní počasí, maxima dosáhnou zřejmě až na 27 °C

Už od druhé poloviny ledna nás – až na kratší přestávky – provází nadprůměrně teplé počasí. A další vlna mimořádně teplého počasí přijde v následujících dnech. Po pátečním přechodu teplé fronty začne do Česka od jihozápadu proudit velmi teplý vzduch.