Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Články

Ilustrační obrázek

V sobotu by mohlo být až letních 25 °C, v ohrožení je absolutní rekord pro březen

O víkendu k nám výrazně zesílí příliv teplého vzduchu. Naměříme tak nejvyšší teploty od poloviny října. Nejtepleji bude v sobotu. Ráno se teploty budou teploty pohybovat mezi 11 °C až 7 °C (při slabším větru až 5 °C). Během dne se potom oteplí na 19 až 24 °C.

Ilustrační obrázek

Na horách napadl sníh, vrcholy obalila i výrazná námraza

V sobotu přes naše území přešla studená fronta, po jejímž přechodu k nám pronikl studený vzduch. V neděli na horách napadl i sníh. Sněhové přeháňky ještě hlavně na severovýchodě doznívaly i dnes. Zítra se ovšem opět oteplí a sníh opět rychle roztaje.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu výrazné oteplení, v jeho závěru naměříme i přes 20 °C

V novém týdnu nás kromě pondělí čeká teplotně nadprůměrné počasí. Od úterý se teploty budou dostávat nad 15 °C, od pátku i nad 20 °C. Dočkáme se také několika slunečných dnů, ale zároveň musíme počítat i s přechody frontálních systému a v úterý a ve středu na východě i silným větrem.

Ilustrační obrázek

Na dnešek připadá Světový meteorologický den, soustředí se na klimatická opatření

23. březen je už od roku 1961 významným dnem meteorologů. Tehdy se totiž poprvé slavil Světový meteorologický den. Jde o připomenutí data ratifikace „Dohody o Světové meteorologické organizaci“, která vstoupila v účinnost 23. března 1950. A současně má tento den vyjadřovat uznání oboru meteorologie a všem lidem, kteří v ní pracují.

Ilustrační obrázek

Severní Amerika zažije dvě zatmění. Jedno nic moc, druhé mimořádné

Jak nejbližší úplněk (25. 3.), tak nejbližší nov (8. 4.) se přiblíží k místům, kudy po pozemském nebi putuje v průběhu roku Slunce. Z toho vyplývá, že nás čekají hned dvě zatmění. Zatímco při úplňku, který nastane v pondělí 25. března, se Měsíc ponoří jen do nenápadného polostínu naší planety, tak při novu 8. dubna zcela zakryje sluneční kotouč.

Ilustrační obrázek

Tropy hlásí mimořádně vysoké teploty, i noční teploty zůstávají nad 30 °C

Naše planeta zažívá už od loňského června situaci, kdy každý měsíc je z globálního pohledu rekordně nejteplejším od začátku měření v polovině 19. století. A týká se to i tropických oblastí, kterým se ve střední Evropě obvykle tolik nevěnujeme. I ty jsou od loňské června rekordně teplé, v minulém týdnu jsme ale zaznamenali situaci, kdy denní průměr teploty byl v vůbec nejvyšší v historii pozorování.

Ilustrační obrázek

V sobotu se od severozápadu výrazně ochladí, na horách napadne přechodně sníh

Ve většině let by sněžení na horách v březnu nestálo ani za zmínku. Letos je ovšem situace mimořádná a několik horských stanic u nás směřovalo k tomu, že by zaznamenaly první březen za dobu pozorování zcela bez sněhu. Naštěstí se tak nestane, neboť je před námi výraznější ochlazení, díky kterému na horách napadne přechodně alespoň pár centimetrů sněhu.

Ilustrační obrázek

Teplota oceánů je nejvyšší za tisíce let, ale za miliony let patří k těm nižším. Jak se zjišťuje teplota za dlouhá období?

V těchto dnech uplynul rok, co je povrchová teplota moří v globálním průměru nejvyšší v historii pozorování. Přesněji se tento údaj týká oblastí mezi 60. stupněm severní a jižní šířky, neboť v polárních oblastech měření poněkud komplikuje častý výskyt mořského ledu.

Ilustrační obrázek

Úvod týdne přinese noční mrazy, srážky dorazí až ve druhé polovině týdne

V novém týdnu k nám zpočátku bude proudit chladnější vzduch. Díky malé oblačnosti a slabému větru se tak objeví noční mrazy. Ve druhé polovině týdne se oteplí a spolu s tím přibude oblačnosti a srážek. V úplném závěru týdne se zřejmě opět ochladí a na hory se může vrátit i sněžení.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech se vyskytly první bouřky letního typu, v USA už hlásí tornáda a obří kroupy

Zima v Evropě i na severu Ameriky předčasně v řadě oblastí skončila a začínají se vyskytovat první bouřky již vyloženě letního charakteru. Ty byly hlášeny již na našem území. Po výrazně nadprůměrný teplotách (v Doksanech bylo dokonce lehce přes 20 °C) odpoledne a k večeru několik blesků uhodilo na západě Čech.